Polateszt vizsgálat

A kétszemes együttlátás vizsgálat (Pola test) fontossága

Sokszor érezhetjük azt munka közben, hogy egyre kevésbé tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, talán még a fejünk és a szemünk is fájni kezd. Ezeknek a panaszoknak a hátterében sokszor szemészeti problémák állnak. Az 1 méteren belüli éleslátást igénylő irodai munkavégzés, a számítógéphasználat is problémát okozhat, hiszen a szemünk az evolúció során elsősorban a távolba tekintéshez fejlődött. Nagy megerőltetést jelent a látásunk szempontjából, ha egy közeli pontot kell figyelni 8 órán át vagy adott esetben még tovább. De nem minden esetben csak ezek a tényezők okoznak ilyen jellegű panaszokat. A tünetek megjelenésének hátterében gyakran a két szem nem megfelelő együttműködése áll. Azonban fontos tudni, hogy ezeket az eltéréseket lehet mérni, sőt úgynevezett prizmás szemüveggel még korrigálni is tudjuk.

Ha munkavégzés, tanulás során az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes Polatesztet végezni: fáradékonyság, összefolynak a sorok, betűk, olvasáskor gyakori sortévesztés, nem érzi a 3D-s mozit 3D-snek, rosszullét az autóban, buszon. Ezeken kívül nagyon gyakori szubjektíven megtapasztalható tünet a fejfájás. Abban az esetben, ha a két szem nem tud teljesen jól együttműködni azt kompenzálni kell. A nem megfelelő együttműködés oka az, hogy a szem mozgató izmok nyugalmi állapota nem párhuzamos szemállás mellett van. Az agy ugyan próbálja az eltérést kompenzálni, azonban ez egy olyan idegrendszeri munka, mely a vegetatív idegrendszert terheli. Mivel ez a folyamat túlterhelést okoz, könnyebben merül ki az illető vagy fejfájásra fog panaszkodni.

A vizsgálat

Vizsgálat során a két szemet polár szűrök segítségével különválasztjuk. Ez azt jelenti, hogy az adott vizsgálati jel egy részét a jobb, más részét pedig a bal szemünkkel fogjuk látni. Ez az eljárás azért fontos, mert így meg tudjuk mérni azt, hogy mekkora az eltérés a jobb és a bal szem között akkor, ha a vizsgált páciens egy pontra fókuszál.

A vizsgálat során felírásra kerül az a prizmaérték, mely az alapvető korrekciós dioptriákkal kiegészülve, bele kerül a szemüveglencsébe. Ennek köszönhetően a fent említett panaszok megszűnnek, mert a két szem nyugalmi pozícióban tud egy irányba nézni.